Het was wellicht wat veel gevraagd, maar de groei van de Nederlandse economie lag in het derde kwartaal van dit jaar niet op het extreem hoge niveau van het tweede kwartaal.
De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 0,4 gegroeid ten opzichte van de periode daarvoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een eerste raming.
De groei is wel minder sterk dan in het tweede kwartaal, toen het bruto binnenlands product (bbp) nog met 1,5 procent toenam, vergeleken met een kwartaal eerder. Dat was volgens het CBS dan ook een uitzonderlijk sterke periode.
Ten opzichte van het derde kwartaal van 2016 is de economie met 3 procent gegroeid, terwijl de vergelijkbare groei in het tweede kwartaal op 3,3 procent lag.
In onderstaande grafiek is te zien, dat de jaar-op-jaar groei dit jaar elk kwartaal boven de 3 procent lag.
(klik voor uitvergroting)
De economische groei in het derde kwartaal werd breed gedragen. De export, de investeringen en de consumptie door huishoudens zaten stuk voor stuk in de lift. Dat is in lijn met de hogere werkgelegenheid en het grote vertrouwen van zowel consumenten als ondernemers in de economie.
Huizenmarkt verleidt consument tot meer aankopen
Consumenten gaven afgelopen kwartaal meer geld uit aan met name elektrische apparaten, kleding en de inrichting van hun woning. Daarnaast aten en dronken zij vaker buiten de deur en besteedden zij meer aan recreatie.
Vooral de investeringen in woningen, auto's en vliegtuigen zijn toegenomen. De hogere export is met name te danken aan de uitvoer van machines en apparaten. Maar er gingen ook meer chemische producten en auto's de grens over.
,,Economische groei krijgt pas écht betekenis wanneer Nederlanders ervan beginnen te profiteren'', reageert minister van Economische Zaken Eric Wiebes. ,,In de cijfers zien we dat nu gebeuren.'' Hij wees daarbij op de verder aantrekkende werkgelegenheid. Er kwamen 51.000 banen bij, in lijn met eerder periodes.